Coraz większą popularnością cieszą się blaty kuchenne, które wykonane są z granitu. To najczęściej używany kamienny surowiec, który jest idealnie do tego dostosowany i mimo swojej wysokiej ceny znajduje uznanie w wielu polskich domach. Dlaczego warto zastosować blat granitowy w kuchni? Jakie są główne zalety tego rozwiązania?
Zachwycające blaty z kamienia naturalnego
Blat granitowy stanowi ozdobę wielu jadalni i kuchni. Ten kamień naturalny potrafi zachwycać z racji możliwości dopasowania go do wielu aranżacji klasycznych, jak i nowoczesnych. Granit charakteryzuje się wieloma parametrami technicznymi, które wpływają na jego twardość i trwałość. Dostępny w wielu wariantach, z pewnością stanie się doskonałym budulcem kuchennego blatu. Odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także na ścieranie, zarysowania oraz wysoką temperaturę, to tylko kilka cech granitu, które wpłyną na jego użyteczność w kuchni.
Blat granitowy z myślą o miłośnikach kuchennych rewolucji
Coraz więcej profesjonalnych kamieniarzy w ramach swoich usług tworzy blaty granitowe. Surowiec ten nie wchłania wody oraz tłuszczów, jest także odporny na działanie wielu czynników chemicznych. Blat granitowy może być układany nieopodal źródeł ciepła np. kuchenek czy piekarników. Jego ekskluzywny wygląd i dostępność w różnorodnych kolorach, tj. czerniach, szarościach, beżach, czerwieniach wpływa znacząco na wystrój kuchni czy też jadalni. Dużą zaletą jest też łatwość utrzymania go w czystości za sprawą gładkiej powierzchni.
Granit inwestycją na lata
Choć blat granitowy jest dość drogi, to jest szybko zwracającą się inwestycją. Jego trwałość prezentuje się najlepiej na tle pozostałych kamieni naturalnych. Nawet niewielkie rysy można bezproblemowo usunąć przy pomocy kamienia szlifierskiego. Warto go odpowiednio zaimpregnować, aby nadać mu jeszcze większą odporność na czynniki zewnętrzne. Blat granitowy może być ponadczasowym elementem każdej kuchni, niezależnie od stylu w jakim została zaprojektowana.