W tym artykule wyjaśnimy Państwu po co stosuje się impregnaty, jak zabezpieczyć i konserwować blaty granitowe oraz przedstawimy najskuteczniejsze preparaty do impregnacji blatów z kamienia.
Czy blaty z granitu trzeba w impregnować?
Jedną z cech kamienia naturalnego jest jego nasiąkliwość. Po kontakcie z tłuszczami, sokami lub innymi substancjami barwiącymi mogą powstać na nim trudne do usunięcia plamy. Miejscem gdzie blat z granitu najbardziej narażony jest na działanie tych substancji jest nez wątpienia kuchnia. Dlatego jeśli chcemy, aby nasze blaty kuchenne zawsze wyglądały jak nowe to musimy zadbać o ich odpowiednią impregnację.
Impregnacja zabezpiecza również blat z kamienia przed wchłanianiem samej wody i dzięki temu po myciu krople pozostają na powierzchni blatu, łatwo je zetrzeć, a blat pozostaje suchy – nie chłonie wilgoci.
Jakich preparatów użyć do impregnacji?
Na rynku dostępnych jest wiele impregnatów , niestety większość z nich ze względu na skład nie posiada certyfikatu dopuszczającego do kontaktu z żywnością, a to w przypadku konserwacji blatów granitowych w kuchni jest sprawą najważniejszą. Preparaty te są szkodliwe, a dodatkowo często zamiast zabezpieczyć blat graniowy powodują jego trwałe odbarwienie. Szczególnie uważać należy na tanie impregnaty z marketów.
My testowaliśmy wiele środków dostępnych na rynku, ale najbardziej przekonaliśmy się i uważamy za najskuteczniejsze preparaty włoskiej firmy Tenax oraz niemieckiej firmy Akemi . Po użyciu tych preparatów blaty granitowe będą trwale zabezpieczone przed wchłanianiem wszelkiego rodzaju substancji a Państwo będą cieszyć się ich pięknem przez wieki.